De Munt, een huis van creaties! Al meer dan drie eeuwen worden er in hartje Brussel nieuwe opera’s geboren, een traditie die we ook in de 21ste eeuw trots willen verderzetten. Omdat we resoluut geloven dat Het Grote Repertoire geen gesloten boek is en dat elk tijdperk er zijn eigen hoofdstuk vol spannende muziek, relevante thema’s en vernieuwende schrifturen aan kan toevoegen. Ook het onze. Daarom presenteren we tot 2025 elk seizoen één à twee gloednieuwe opdrachtwerken. Volg de voorbereidingen voor deze unieke producties hier op de voet.
-
';
Is this the End? #2 | Teaser #2 -
On purge bébé - Julien Behr
Hij komt voor een bestelling onbreekbare kamerpotten voor het leger, hij blijft om al zijn ervaring met darmklachten te delen met het gezin Follavoine. En dan is er nog die kwestie met zijn overspelige vrouw... Maak kennis met Aristide Chouilloux, ofte... Julien Behr.
-
Koor ITTE
Niemand ontsnapt aan de uitdijende droomwereld van Is this the End? #2. Van verraderlijke sfinxen tot geniepige kobolden: zo zag u het Muntkoor nooit eerder.
-
Boesmans-portret
Naar aanleiding van een interview met Philippe Boesmans voor deze blog maakte onze huisfotograaf Simon Van Rompay van de gelegenheid gebruik om de Belgische componist te vereeuwigen tijdens zijn werk aan het einde van zijn nieuwe opera...
-
Teaser voor Is This The End #2
';Is this the End? #2 | Teaser #1 -
Fanny och Alexander Oscar wins
';"Fanny & Alexander" Wins Foreign Language Film: 1984 Oscars Vandaag heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences zijn nominaties bekendgemaakt voor de 94ste Academy Awards, 's werelds beroemdste en meest prestigieuze filmprijsuitreiking. Achtendertig jaar geleden, in 1984, won Fanny och Alexander niet minder dan vier gouden beeldjes, in de categorieën Beste Regie, Beste Kostuumontwerp, Beste Cinematografie (Sven Nykvist) en Beste Buitenlandse Film, een prijs die, in afwezigheid van de regisseur, in ontvangst werd genomen door zijn vrouw Ingrid von Rosen en - niet zonder gevoel voor droge humor - door de producent van de film.
-
Is This The End 2 – Albane Carrère
-
Cinematograph
Cinematograph is het door Ingmar Bergman zelf opgerichte productie- en distributiebedrijf dat al zijn langspeelfilms vanaf Skammen (1968) tot Fanny och Alexander (1983) ge(co)produceerd heeft en dat sinds 2019 bestuurd wordt door zijn zoon Ingmar Junior. Een van de dochterondernemingen van Cinematograph, Hammars Drama Production, stond in 2018 in voor de culturele omkadering bij het Nobelprijsbanket en klopte voor die gelegenheid aan bij de Zweedse componist Mikael Karlsson. Het begin van een creatieve samenwerking die zich nu verderzet met de opera Fanny och Alexander, waarbij Cinematograph als partner betrokken zal zijn.
-
Freezing Amaury
Sneeuw nodig in augustus? Onze dienst accessoires heeft al voor hetere vuren gestaan... Een blik achter de schermen tijdens de voorbije video-opnames met Amaury Massion.
-
Maak kennis met de cast van "On purge bébé" – Jodie Devos
';Introducing the cast of 'On purge bébé' | Jodie Devos “Met constipatie valt niet te lachen!” Het personage van Julie Follavoine heeft in On purge bébé maar één missie: haar geconstipeerde zoon Toto moet en zal zijn laxeerdrankje drinken. Of daar niet mee te lachen valt, is lang niet zeker. Wat wel zeker is: met Jodie Devos heeft componist Philippe Boesmans de geknipte zangeres voor deze rol. We vroegen de Belgische coloratuursopraan om een vooruitblik naar haar eerste hedendaagse operaproject.
-
Tijd voor de video-opnames voor Is This the End #2
De kostuums en make-up zijn klaar: tijd voor de video-opnames! Albane Carrère (The Woman), Sarah Defrise (The Teenager) en Amaury Massion (The Man) kruipen eindelijk opnieuw helemaal in de huid van hun personages.
-
De ultieme kerstfilm
Fanny och Alexander staat niet toevallig ingepland als een eindejaarsproductie. Het opulente, magische kerstfeest waarmee de film opent, maakt het voor velen één van de allermooiste kerstfilms tout court. De minutieuze voorbereidingen ten huize Ekdahl, het grandioze buffet, de perfecte kerstboom, het kerstspel, de dansen en authentieke kerstliederen (“Nu är det Jul igen”)… In Zweden is een “Fanny och Alexander”-Kerstmis niet voor niets een begrip geworden.
De oorsprong van deze kerstmisscène zou volgens Bergman zelf trouwens terug te voeren zijn naar een voorstel van de Bayerische staatsoper om Les contes d’Hoffmann te regisseren: “Ergens aan het eind van de jaren zeventig zou ik in de opera van München de regie doen van Les contes d’Hoffmann. [...] In een van de kortverhalen van Hoffmann is er sprake van een gigantische, magische kamer. Het was die magische kamer die ik toen op het toneel wilde brengen. [...] Er is ook een illustratie uit de verhalen van E.T.A. Hoffmann die me telkens weer achtervolgde, een plaatje uit De Notenkraker. Twee kinderen zitten dicht tegen elkaar aan te sidderen in de schemering van kerstavond, ongeduldig wachtend tot de kaarsen in de boom worden aangestoken en de deuren van de woonkamer worden geopend. Het is die scène die me op het idee bracht om Fanny en Alexander te beginnen met een kerstviering.