Anna Moody 3
Anna Moody – Het creatieproces van de librettiste
#3 Van het blad naar het podium: de relatie tussen librettist en regisseur
Het vertrouwen en het respect dat ik regisseur Benoît De Leersnyder toedraag, zorgden ervoor dat ik Solar met een gerust hart kon schrijven, ook omdat ik zijn creatieve stijl in gedachten had. Ik had al een van zijn opera's gezien en hij had al een ander libretto van mij (Les Rêveurs de la Lune) naar het Frans vertaald voor een voorstelling in Avignon. Na onze gesprekken over het verhaal en het script van Les Rêveurs, en ook na de speelreeks in Straatsburg (maart 2022), wist ik het zeker: deze regisseur begrijpt echt de diepere betekenis achter mijn teksten.
Je script overdragen aan een productieteam is een cruciaal moment. Tal van andere creatieve geesten gaan er dan mee aan de slag, geven er een nieuwe draai aan. Elk beeld van de enscenering dat ik tijdens het schrijven in mijn geest heb gevormd, verdwijnt en het verhaal wordt groter dan ik me had kunnen voorstellen.
Met Benoît aan het roer van Solar verliep de overdracht erg vlot, met onder meer uitvoerige discussies over de tekst en de personages. Via FaceTime overlegden Benoît en ik meermaals over het stuk. Onlangs hebben we zelfs een hele ochtend lang gediscussieerd over de precieze betekenis van afzonderlijke woorden! Het is een genot om samen te werken met een operaregisseur die zo dicht bij het libretto staat en zoveel aandacht heeft voor de details in de tekst.
Toen het libretto af was, vond ik het belangrijk om de tekst eerst aan Howard en Benoît te laten horen voordat de rest van het team die te zien zou krijgen. Tijdens een Zoom-gesprek met z'n drieën las ik het libretto hardop aan hen voor. Aan het eind van elke scène pauzeerden we even om te bespreken wat er zich in het verhaal afspeelde. Telkens legde ik de verschillende invloeden en concepten achter de woorden uit. Benoît voelt erg goed aan hoe het publiek een voorstelling beleeft en weet perfect wat werkt op een podium. Met zijn suggesties slaat hij dan ook altijd de spijker op de kop. Het einde van scènes met elkaar laten contrasteren, ervoor zorgen dat de personages elkaars namen gebruiken, zodat het publiek weet wie wie is ... Het zijn maar enkele van Benoîts waardevolle tips. Zo kon ik de tekst bijschaven voordat het productieteam ermee aan de slag ging.
Als librettist voel je je vaak overbodig zodra je de tekst uit handen hebt gegeven. Bij de première is je stuk soms voor jou net zo verrassend en nieuw als voor het publiek! Gelukkig heeft Benoît een scherp oog voor dubbelzinnige passages en wil hij altijd begrijpen wat de schrijver precies bedoelt. Zo helpt hij de tekst op een dynamische, communicatieve en unieke manier de overstap te maken van het blad naar het podium.