Peter de Caluwe Cassandra
Na de maquettevoorstelling van Cassandra maakt Algemeen en artistiek directeur Peter de Caluwe de stand op van het project:
“Tussen de conceptpresentatie voor Cassandra en de wereldpremiere, gepland in september 2023, krijgen onze ateliers voldoende tijd om de ontwerpen om te zetten in een functionerend decor. Het artistieke team heeft opvallend goed rekening gehouden met ons lastenboek: de Green Opera-policy van de Munt integreren in de thematiek van de nieuwe compositie en een ecologisch verantwoorde realisatie ervan mogelijk maken.
De opera gaat over de tragiek van het niet gehoord worden. Tegelijkertijd staat het werk stil bij de klimaatverandering waarvan we allen op de hoogte zijn maar waarvoor we slechts weinig over blijken te hebben. Net als Cassandra, die waarschuwde voor het naderende einde van Troje, zien we het gevaar aankomen maar we houden vast aan onze gewoontes, waardoor we ertoe bijdragen dat de ijsbergen verder smelten en de bijen uitsterven. Die thematiek inspireerde het team tot een decor dat volledig opgetrokken wordt uit recycleerbare materialen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn een groot aantal tweedehandsboeken die in een constructie de bibliotheek van Troje zullen symboliseren, maar in hun geleidelijk verdwijnen van de scène ook refereren naar het actuele lot van de gletsjers en de regenwouden. Om dit te realiseren zullen we ons publiek volgend seizoen uitnodigen een betekenisvol boek bij de Munt achter te laten dat vervolgens zijn plaats zal krijgen in het decor van deze productie.
Componist Bernard Foccroulle realiseerde inmiddels driekwart van de partituur. Een bijzonder ingrediënt zijn de bijen: in zijn compositie zijn er vier momenten met ‘les abeilles’, waarvan het gegons doorheen het stuk hoorbaar afneemt en we dus kunnen vermoeden dat een aanvankelijk grote zwerm tot slechts enkele individuele bijtjes gereduceerd wordt… Symbool voor het verlies van een van de belangrijkste organismen die ons ecosysteem op mysterieuze wijze in balans houdt.
Zo wordt Cassandra niet alleen een filosofische mijmering over waar we staan als mens, als ‘mis/gebruiker’ van onze planeet, maar ook een voorstelling die we maken volgens de regels van onze Green Opera-strategie. Of hoe de theorie ook praktijk kan worden. Wie weet kan het ons doen nadenken over het onderwerp. Niet gehoord worden blijft immers geen individueel probleem, maar hangt als catastrofe over onze hele samenleving.